Internationale Week

29-03-2021

Deze week is Internationale Week wat wil zeggen dat de thuislanden van de b-talen deze week in de spotlight staan! Hier kun je een overzicht terugvinden van alles wat je op de socials kon bewonderen...


Bust a Move

Voor onze internationale week hebben we een op maat gemaakte internationale afspeellijst in elkaar gestoken! Dus leg hem eens op tijdens de pauze en laat je meevoeren van cultuur naar cultuur. Wie weet ontdek je wel een nieuwe schijf

Wat Eten We Vandaag?

De meesten onder ons HOUDEN van Italiaans eten... een goeie carbonara of een ovenverse pizza kan er altijd wel in denk ik dan. Maar ken jij de Arabische keuken? Of de Duitse net zo goed als de Italiaanse?


MAANDAG

Muntthee

Leuk weetje: Marokkanen gieten hun thee hoog uit als blijk van gastvrijheid. Hoe hoger je uitschenkt, hoe meer welkom de gasten zijn. Giet eerst laag en hou de theepot dan steeds hoger. De thee krijgt hierdoor ook meer zuurstof - wat het aroma ten goede komt - én hij koelt meteen een beetje af.


Tagliatelle met zalm:

Tagliatelle met zalm is een lekker pastarecept. De tagliatelle en de zalm worden in dit gerecht bij elkaar gebracht door een heerlijke citroenboter. De smaak van vis gaat sowieso altijd goed samen met een lekker zuurtje. Het zuurtje van de citroen is niet alleen lekker in combinatie met de vis, maar ook de pasta krijgt hierdoor die lekkere smaak van het voorjaar. De kleine stukjes bieslook zorgen voor een klein knappertje en een extra fris element. Zoals je al hebt, kunnen lezen in de bereiding is Tagliatelle met zalm een eenvoudig pasta recept, maar wel met een op-en-top Italiaanse smaak. Geniet van dit lekkere recept voor Tagliatelle met zalm. Buon appetito

Benodigdheden:

Voorbereiding: Wrijf de stukjes zalm in met een dun laagje olijfolie en strooi er een klein beetje zout en peper op. Pers het sap uit de citroen en snij het bosje bieslook in mooie kleine stukjes.

Stap 1 Breng een pan water aan de kook voor de Tagliatelle. Als het water kookt, dan doe je eerst wat zout in de pan en daarna de pasta. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op verpakking 'al dente'.

Stap 2 Terwijl de Tagliatelle in de pan zit maak je de citroenboter klaar en bak je de zalm. Zet een koekenpan op het vuur en doe de boter hierin. Zet het vuur op laag en laat de boter smelten tot een mooi goudgeel geheel gedurende de kooktijd van de pasta. Dit mag vooral niet te snel gaan.

Stap 3 In een andere koekenpan bak je de zalm. De zalm is ingesmeerd met een beetje olijfolie, dus het is verder niet nodig om extra boter of olie in de pan te doen. Afhankelijk van de dikte van de zalm bak je deze aan beide kanten 2, 3 of 4 minuten. Het stukje zalm op de afbeelding is aan beide kanten 2 minuten gebakken. Daarom start je ook pas met het bakken van de zalm, zodra de Tagliatelle en de boter al op het vuur staan.

Stap 4 Vlak voordat de pasta 'al dente' is, doe je het citroensap bij de boter in de koekenpan, zodat dit even warm wordt. Kook dit vooral niet mee, want dit is niet lekker.

Stap 5 Giet de Tagliatelle af en doe de pasta gelijk terug in de pan. Doe de citroenboter gelijk in de pan bij de pasta samen met de stukjes bieslook. Roer de boter door de pasta om te voorkomen dat deze gaat plakken. Als ook de zalm klaar is, kun dit recept voor pasta met zalm opdienen.

Stap 6 Pak een mooi plat bord en doe de Tagliatelle hierop. De Tagliatelle op de afbeelding is gerold met behulp van een vleesvork voor een mooie presentatie. Leg de zalm op het bord en garneer met nog een klein beetje bieslook. Geniet van dit lekkere recept voor Tagliatelle met zalm. Buon appetito!


DINSDAG

Hugo Cocktail

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Wil je liever minder alcohol in deze cocktail? Voeg dan nog extra bruisend water toe. Hugo is een aperitief cocktail die zich ook prima leent om te maken zonder alcohol. Deze lichte en frisse cocktail maak je alcoholvrij door de prosecco te vervangen met bruisend water. Houd in dit geval een verdeling aan van 3 delen bruisend water op 1 deel vlierbloesemsiroop.

De regel is: hoe kouder de Hugo, hoe lekkerder. Prosit!


Garnaalkroketten

Er is niemand beter om dit recept tot in de puntjes uit te leggen dan... JEROEN MEUS!

Alle info vind je hier: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/garnaalkroketten


WOENSDAG

Fish and chips

Ach, de Engelsen, een speciaal volk met al even speciaal eten, maar absoluut niet altijd even slecht! Zoals we een aantal jaar geleden ook Fish & Chips verkochten, geven we je nu de kans om zelf aan de slag te gaan en je eigen Fish & Chips te maken. Een van de leukste dingen aan Fish and Chips is dat het belachelijk simpel is om te maken.

Ingrediënten: 

  • filet van kabeljauw

  • verse frietjes (frituur of in de olie)

  • slaatje naar keuze

Bereidingswijze: 

1. VIS:

Neem een mengschaal en verbrokkel er de verse gist in. Schenk het bier erbij en roer met de garde tot de brokjes gist opgelost zijn. Voeg de suiker en een scheutje azijn toe. De bloem komt als volgende aan de beurt. Meng alles tot een beslag dat de dikte heeft van een lichte bechamelsaus. Voeg nu pas een snuifje zout toe en meng met de garde. Zet het beslag zo'n 20 minuten opzij, op een warme tochtvrije plek. Dan kan de gist z'n werk doen. Dat zie je wanneer een kleine bellen in het beslag verschijnen.

Klaar? Bakken maar!

2. CHIPS:

Bakken of gaan halen, gewoon de instructies volgen op het pakje en voorzichtig zijn! 

3. SLAATJE:

Mijn persoonlijke favoriet is een simpel slaatje met tomaat, ajuin en veldsla met een dressing op basis van olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout en een klein beetje honing en citroensap.

  • Je kan er eventueel ook wat tartaarsaus bij doen, dat is uiteindelijk ook hoe de Engelsen het doen!

Long island iced Tea

Een van de meest typische cocktails uit de Engelstalige wereld, vernoemd naar Long Island in NYC. Deze combinatie van allerlei alcoholische dranken zorgt voor een lekker en fris drankje om ten volste van dit warme lenteweer te genieten.

Ingrediënten:

  • 15 ml ruum

  • 15 ml Vodka

  • 15 ml Gin

  • 15 ml Triple Sec

  • 15 ml Tequila

  • 30 ml Citroensap

  • 30 ml cola

  • garnering: citroentje

Bereidingswijze:  


DONDERDAG

Sangria (6 a 8 personen)

Ingrediënten: 

  • 2 appels

  • 2 appelsienen

  • 75 ml brandewijn

  • 35 ml sinaasappellikeur, type Cointreau

  • 1 fles rode wijn

  • 300 ml fris spuitwater (à la minute toe te voegen)

Bereiding:

  • Snij het fruit in kleine partjes, maar schil het niet. Doe het fruit in een glazen kan
  • Giet de brandewijn, de sinaasappellikeur en de rode wijn (in die volgorde) over het fruit.
  • Meng alles met een lange houten lepel.
  • Bedek de kan (met een deksel of een handdoek) en laat minstens 4 uur in de koelkast rusten. Een nachtje is zelfs beter.
  • Werk af met spuitwater: vlak voor het opdienen, giet je het spuitwater in het glas. Zo bubbelen al die smaken naar boven!

Taco's

Ingrediënten:

  • 12 tacoschelpen
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 150 gram maïs
  • 200 gram zwarte bonen
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels tacokruiden (ik gebruik die van Euroma)
  • 200 gram geraspte cheddar of belegen kaas
  • 125 gram zure room
  • 200 gram guacamole
  • Een paar takjes koriander

Bereiding:

  • Pers de tenen knooflook en versnipper de rode ui. snijd de paprika in stukjes.
  • Verhit een beetje olie in een hapjespan. Doe de rode ui en de knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Voeg de tacokruiden toe en bak mee tot het begint te geuren. Voeg het gehakt en de tomatenpuree toe en bak tot het gehakt rul is.
  • Doe de rode paprika, de maïs en de zwarte bonen bij de rest in de pan en roer alles door elkaar. Laat het gehaktmengsel een paar minuten pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul de tacoschelpen met het gehaktmengsel en zet ze in een ovenschaal. Bestrooi de taco's met geraspte cheddar.
  • Zet de ovenschaal in de oven en laat in 15 tot 20 minuten de kaas smelten.
  • Hak de korinander fijn. Bestrooi de Mexicaanse taco's met gehakt voor serveren met koriander. Serveer de taco's met guacamole, zure room, partjes limoen en eventueel extra kaas. Klaar! Smakelijk



DONDERDAG