Een trip naar de supermarkt

13-03-2021

Het was zomer en de mensen bleven zo veel mogelijk binnen, omdat het veel te warm was buiten. De moslima bleef ook zo veel als ze kon binnen, maar soms moest ze wel eens naar de supermarkt gaan.

Dus ging ze heel vroeg in de ochtend naar de supermarkt, wanneer het nog niet te warm was buiten. Ze ging naar daar om eten te kopen voor haar man en haar twee kinderen. Ze wou niet te vaak naar de supermarkt gaan, omwille van de hitte, dus zou ze genoeg eten kopen voor een week. De eigenaar van de kleine supermarkt in het dorp kende de vrouw heel goed, omdat ze hier vaak kwam.

Toen ze binnenkwam, stopte hij onmiddellijk met zijn administratie en begroette haar.

"Overleef je de hitte een beetje?" vroeg hij haar vriendelijk.

"Ja, maar ik probeer zo veel mogelijk binnen te blijven. Dus ik zal nu genoeg eten kopen voor een week. Jij hebt nu waarschijnlijk minder klanten met deze hitte?"

"Ja, inderdaad. De meeste mensen probereren zo weinig mogelijk te komen, maar wanneer ze komen, kopen ze veel, zodat ze niet direct moeten terugkomen."

De vrouw glimlachte vriendelijk naar de eigenaar en ging dan naar de fruitafdeling.

Buiten de moslima was er niemand anders in de supermarkt. Ze had een klein lijstje gemaakt met alles wat ze moest kopen. Toen ze halfverwege haar lijstje was, kwam er een andere vrouw binnen.

Ze was compleet in het zwart gekleerd en had een grote handtas bij zich. Opeens bleef ze stilstaan en nam een geweer uit haar handtas.

Ze richtte het op de eigenaar en zei: "Geef me al uw geld, of je zult sterven."

De eigenaar beefde van angst. Hij begon al zijn geld bijeen te pakken. De vrouw met het geweer zette een paar stappen naar voor, zodat de eigenaar haar het geld kon geven.

Nadat hij haar het geld gegeven had, ging ze naar buiten alsof er niks gebeurd was. De moslima volgde de dievegge. Ze wist niet echt wat ze wou doen, maar ze kon haar niet gewoon laten gaan. De dievegge liep doorheen het dorp en stopte uiteindelijk na een paar kilometer. Ze hield halt voor een groot huis. Ze klopte aan, maar niemand kwam opendoen.

Na een halfuur zat de dievegge nog altijd voor de deur. De moslima had zich verstopt achter een boom in de straat. Ze vroeg zich af waarom niemand de deur kwam opendoen en waarom de dievegge zo alleen buiten in de warmte bleef zitten.

Ze ging naar de dievegge toe en zei: "Ik weet wat je hebt gedaan. Het was fout, maar je kunt nog terruggaan. Je kunt je nog gaan excuseren en het geld teruggeven. Ik weet niet waarom je het gedaan hebt, maar ik weet wel dat je het ongedaan kunt maken."

De dievegge stond recht en wou iets terugzeggen, maar ze wist niet wat. Ze had inderdaad iets vreselijks gedaan, maar ze kon nog teruggaan. Ze kon nog een ander pad kiezen.

En toen omarmde de moslima haar, want zij was ook maar een mens.